Barcelona, escenari de novel·la amb Care Santos, Pilar Romera, Maria Carme Roca, Antoni Vives i Bernat Puigtobella

10 des. 2016
18:25-18:55
Sala Shakespeare

Barcelona, escenari de novel·la amb Care Santos, Pilar Romera, Maria Carme Roca, Antoni Vives i Bernat Puigtobella

Barcelona és l’escenari de novel·la ideal per a molts escriptors. Eduardo Mendoza, Josep Pla, Ildefonso Falcones, Carmen Laforet, Josep Maria de Sagarra, Manuel Vázquez Montalbán, Mercè Rodoreda van fer que Barcelona esdevingués un personatge més de les seves novel·les.

Quina imatge de Barcelona hi ha en les novel·les actuals? És crítica o amable? Per què continua aquest magnetisme cap a la ciutat?

li-deien-lola-pilar-romera passio-mort-i-resurreccio-de-manel-garcia a-punt-destrena-maria-carme-roca diamant-blau_care-santos1

Bernat Puigtobella i els autors convidats conversaran sobre la ciutat i la seva relació amb les novel·les.

 

Pilar Romera

Biografia

Pilar Romera (Riba-roja d’Ebre, 1968) es va llicenciar en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, on treballa, i va cursar un màster en realització de guions cinematogràfics i televisius a la Universitat Autònoma de Barcelona. És conductora del festival Poesia des dels Balcons des de l’any 2013.

Li deien Lola’ retrata els inicis de la revolució industrial d’un poblet de la Ribera d’Ebre a Barcelona, dels anys convulsos de finals del segle XIX a l’arribada de la Segona República el 1931, de les barraques del Somorrostro als pisos benestants. Entre anarquistes radicals i burgesos filofeixistes, entre la prostitució i els salons més exquisits, la Dolors, la bella Lola, lluita per sobreviure i venjar la injustícia i la humiliació que l’ha marcat com a víctima des que va néixer, amagant, alhora, un secret durant més de trenta anys que li canviarà la vida per sempre.


Antoni Vives

Biografia

Antoni Vives i Tomàs va néixer a Barcelona l’any 1965. És llicenciat en Ciències Empresarials i especialitzat en màrqueting i comerç internacional. Ha estat president de l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, president de la Fundació Aureli Maria Escarré pels drets col·lectius dels pobles i vicepresident de l’Associació Antisida de Catalunya. Actualment és regidor a l’Ajuntament de Barcelona per CiU on presideix la Comissió de Presidència, Territori i Funció Pública i està adscrit al districte de Nou Barris. També és director de l’associació Tribuna Galeuscat (PNV, BNG, CDC, UDC) i membre de la direcció nacional de la Federació de Convergència i Unió.

Passió, mort i resurrecció de Manel Garcia’ (Proa, 2016) ens situa en la vida d’en Manel Garcia, un comercial del sector de l’automòbil que passa per una situació vital complicada: ha de tenir contenta la seva amant –una prostituta dominicana– i, al mateix temps, conservar els vincles familiars. El Manel té la sensació de viure una vida falsa. El suïcidi d’un amic íntim és el tret que engega una fugida cap endavant i determina una opció vital arriscada. Pagarà un preu molt alt.


Maria Carme Roca

Biografia

Maria Carme Roca (Barcelona, 1955), historiadora i filòloga, des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura. D’ençà d’aleshores ha publicat una cinquantena de llibres adreçades tant al públic infantil i juvenil com a l’adult. La passió que sent per la literatura i la història fa que sovint les uneixi i escrigui novel•la històrica.

‘A punt d’estrena’ (Columna, 2016) ens parla de la dificultat de conviure, de passions contraposades i del preu a pagar quan es persegueixen els ideals propis. No podràs deixar de llegir-la.


Care Santos

Biografia

Care Santos (Mataró, Barcelona, 1970) va estudiar Dret però des de ben jove va centrar-se en l’escriptura. Va treballar al desaparegut Diari de Barcelona i també a la revista Presència, d’El Punt Diari. Ha col·laborat a Catalunya Ràdio, COMRàdio i BTV. Ha obtingut els premis Gran Angular, Ramon Muntaner i Protagonista Jove amb les seves novel·les adreçades a lectors joves, un terreny en què és una de les autores més llegides del nostre país. Ha estat antòloga d”Un deu. Antologia del nou conte català’. A Planeta va publicar fa dos anys la novel·la ‘Habitacions tancades’, que ha estat traduïda a tretze idiomes, incloent l’alemany, el francès, el suec, l’italià i l’holandès.

‘Diamant blau’ (Edicions 62, 2015) ens submergeix en el passat familiar durant les primeres dècades del segle XX, quan l’esplendor de la burgesia es contraposa a la convulsió social. En Silvestre Pujolà és un home fet a si mateix que deixa enrere el seu passat rural per començar a treballar com a tintorer en una fàbrica tèxtil de Mataró a mitjan segle XIX. El seu afany de lluita el portarà més enllà de la seva destinació en conèixer la Teresa, una dona que donarà sentit a la seva vida plena de superacions constants. Uns anys més tard, la Teresa Pujolà, la néta, recorrerà el camí invers en renunciar a la seva posició social per casar-se amb qui estima.