Delictes literaris als Països Catalans amb Xavier Aliaga, Marc Moreno, Margarida Aritzeta, Ramona Solé, Jordi Dausà i Esperança Camps

10 des. 2016
15:30-16:00
Sala Montserrat Roig

Delictes literaris als Països Catalans amb Xavier Aliaga, Marc Moreno, Margarida Aritzeta, Ramona Solé, Jordi Dausà i Esperança Camps

Escriptors de les Illes Balears, València, Lleida, Tarragona i Girona faran d’ambaixadors de la novel·la negra dels seus respectius territoris en el Mercat de Nadal.  Existeixen diferències rellevants entre les novel·les negres escrites segons el territori del que són originaris? Quins crims són més habituals en cada zona? Hi ha zones més fosques que altres

6-delictes-literaris-als-p-catalans-dos_metres_quadrats_de_sang_jove-xavier-aliaga 6-delictes-literaris-als-p-catalans-lilla-sense-temps-esperanca-camps 6-delictes-literaris-als-paisos-catalans-els-fils-de-laranya-margarida-aritzeta 6-delictes-literaris-paisos-catalans-nits-de-matapobres-jordi-dausa 6-delictes-literaris-paisos-catalans-quaderns-ramona-sole

Ho presentarà Marc Moreno, periodista, escriptor i editor. Col·labora habitualment amb els suplements de La Vanguardia i la revista Lonely Planet. Com a escriptor ha publicat les novel·les ‘Independència d’interessos’ (Llibres del Delicte, 2013) i ‘Cabdills’ (Actéon, 2011). ‘Els Silencis dels Pactes’ és la seva tercera novel·la on continua aprofundint en el gènere negre.

Esperança Camps

Biografia

Esperança Camps (Ciutadella, 1964) és escriptora i, fins al seu tancament, periodista de Canal 9 Televisió. És autora de les novel·les ‘Enllà de la mar’ (2004), ‘Quan la lluna escampa els morts’ (2005), ‘El cors deshabitat’ (2009) entra d’altres.

‘L’illa sense temps’ (Meteora, 2016) és una obra amb els elements bàsics d’una narració policíaca que afegeix una anàlisi social clarivident del temps que ens toca viure i dibuixa uns personatges captivadors per als amants de qualsevol gènere de novel·la


 

Jordi Dausà

Biografia

En Jordi Dausà Mascort (Cassà de la Selva, 1977) és mestre i llicenciat en Humanitats. És autor de dues novel·les i d’una dotzena de relats curts. A banda d’escriure ficció, col·labora puntualment en alguns mitjans escrits i digitals.

‘Nits de matapobres’ (Brau, 2015) és la historia de com canvien les vides d’en Roger i la Bàrbara, dos joves de més de trenta que viuen en una ciutat petita, sacsejada per l’aparició del sidral, nova droga de disseny, i de la seva versió adulterada, la matapobres. Una novel·la sobre la dificultat de madurar, la necessitat de seguir les tendències més modernes i el perill de les evasions ràpides i massa accessibles.


Margarida Aritzeta

Biografia

Margarida Aritzeta (Valls, 1953) és escriptora i professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Des del 1980, quan va obtenir el premi Víctor Català que li obria les portes de la literatura, ha publicat una trentena de novel·les, sis de les quals són del gènere criminal.

‘Els fils de l’aranya’ és un nou cas de la inspectora Mina Fuster entre falsificacions de xecs i estafadors de baixa estofa.

En Cordèlio, un estafador de baixa estofa, acaba de partir peres amb el seu soci i la seva dona, la Tina, el fa fora de casa. No té on caure mort i deambula, brut i sense diners, per Tarragona, amenaçant amb xerrar tot el que sap si no li omplen les butxaques. En Cordèlio vigila la Tina, la segueix i l’assetja, fins que ella comença a tenir por. Però el seu ex soci no es vol arriscar i ha decidit fer-lo callar per sempre.


Ramona Solé

Biografia

Ramona Solé (Lleida, 1968) ha participat en diversos reculls de relats i microrelats i ha publicat també relats al Diari Segre i a la revista literària Inèdits. ‘Quaderns‘ és la seva primera novel·la. Col·labora també amb el bloc de Som Negra fent ressenyes de llibres, així com al programa cultural DIS de Lleida TV. Des del 2007 té el bloc Tumateix Llibres.


Xavier Aliaga

Biografia

És periodista i escriptor.  Actualment és responsable de cultura del setmanari El Temps. Havia fet fins ara quatre novel·les, cadascuna d’un pare i una mare, entre la sàtira de ‘Si no ho dic rebente’ (2005), a l’astracanada negra d”Els neons de Sodoma’ (2008), al drama generacional de ‘Vides desafinades’ (2011, Premi de la Crítica) o la novel·la iniciàtica però transversal ‘El meu nom no és Irina’ (2013). El llibre que presentarà al Mercat és un fillol d”Els neons de Sodoma’, el primer on apareix l’inspector Feliu Oyono. I és una novel·la, és clar, en deute amb Boris Vian, Chandler, Vázquez Montalbán, Torrent, Chirbes i uns quants més.